Sylwia Rutkowska
03 Gru

Świąteczny piernik w 100% low-FODMAP

Święta nie sprzyjają diecie low-FODMAP, ale bardzo zachęcam Was do kreatywnego myślenia w kuchni i kombinowania z różnymi składnikami?
Piernik wyszedł lepszy niż myślałam - mokry i intensywny w smaku!
 

Składniki na keksówkę:

  • 2 duże jajka
  • 80g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 40g mąki jaglanej
  • 50g mąki migdałowej
  • 180g mąki pradawnej 2ab (można zamienić na gryczaną lub orkiszową)
  • 100g tartej dyni
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • skórka z połowy pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Lukier:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy pomarańczy, ewentualnie 1 łyżka wody


Przygotowanie:

  • jajka ubić, następnie dodać syrop klonowy oraz stopniowo cukier, ubijać do osiągnięcia jasnej puszystej masy
  • dynię zetrzeć na drobnych oczkach, pomarańcze wyszorować i sparzyć
  • do masy jajecznej stopniowo dodawać pozostałe suche składniki, startą dynię, przyprawy oraz mleko, sok i skórkę z pomarańczy, dobrze wymieszać
  • piekarnik rozgrzać do 180 st.C, formę wyłożyć papierem do pieczenia
  • masę przełożyć do formy i piec około 35 minut
  • z cukru pudru i soku z pomarańczy przygotować lukier, którym udekorować wystudzony piernik


Koniecznie musicie spróbować!

Twój komentarz




POKAŻ